Maria Gasolina

Sudanilainen rakkaus soi Helsingissä

 

Maria Gasolina julkaisi ensimmäisen singlen tulevalta pitkäsoitoltaan vappuna 2017. Levyn ensimmäinen maistiainen on sudanilainen rakkauslaulu ”Beibe tuu”, joka kertoo toiveikkaan tarinan rakkauden perässä muuttamisesta. Levytyksestä tehty musiikkivideo sitoo kappaleen ajankohtaiseen aiheeseen perheenyhdistämisestä.

 

Ensi syksynä julkaistava albumi koostuu kokonaisuudessaan itämaisesta musiikista, sillä levyllä kuullaan musiikkia niin eri puolilta Lähi-Itää kuin Itä- ja Pohjois-Afrikkaakin. Toiveena on, että suomeksi laulettu pop-musiikki avaa kuulijoille uusia näkökulmia näihin kulttuureihin, joiden mediakuva on viime aikoina ollut melko synkkä ja yksipuolinen. Levyllä tehdään muun muassa musiikillista yhteistyötä turvapaikanhakijoiden kanssa, ja ”Beibe tuu” -singlellä kuullaan vierailevaa oud-luutunsoittajaa, lahjasta nuorta irakilaismuusikkoa, Ali Haithemiä. Teemalevyn tekeminen on ollut Maria Gasolinalle mahtava musiikillinen seikkailu uusien saundien äärellä.

 

”Beibe tuu” -kappaleen julkaisun yhteydessä Maria Gasolina haluaa myös mainostaa Amnestyn vetoomusta pakolaiskiintiöiden nostamiseksi. Se on nyt entistä tärkeämpää, kun perheenyhdistäminen on tehty monelle käytännössä mahdottomaksi. Amnesty muistuttaa, että kiintiöpakolaisjärjestelmä auttaa hallitusti nimenomaan kaikkein haavoittuvimpia ryhmiä, kuten lapsia, perheitä, väkivaltaa kokeneita naisia, vammaisia, kidutettuja ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Pakolaiskiintiöllä autetaan myös perheet turvaan yhdessä, niin ettei sotaa ja vainoa pakenevien tarvitse erota läheisistään. ”Beibe tuu” -singlessä rakkaastaan eroon joutunut lyyrinen minä laulaa teeman mukaisesti: ”kotiin stadiin sua mä venailen; vuoksi rakkauden – ihmisoikeuden.”

 

Maria Gasolina tunnetaan valloittavista live-esiintymisistään ja hämmentävästä kyvystään saada suomalaisetkin nivelet liikkumaan. Helsinkiläinen bändi on veivannut ulkomaista rytmimusiikkia suomeksi käännettynä jo viitisentoista vuotta. Yhtyeen historia pohjautuu erityisesti brasilialaiseen musiikkiin mutta nyt keikoilla puhaltaa myös itätuuli.

 

Maria Gasolina on ottanut ohjelmistoonsa runsaasti popmusiikkia myös Lähi-Idästä sekä Itä- ja Pohjois-Afrikasta. Suunnitteilla on 2017 julkaistava teemalevy, joka avaa meille ikkunoita vähemmän tunnettuihin puoliin näistä kulttuureista. Tutun Gasolina repertuaarin ohessa keikoilla kuullaankin nyt muun muassa väkevää funkkia Somaliasta, kantaaottavaa puhelaulua Turkista sekä liikuttavia rakkauslauluja Egyptistä ja Sudanista.
Levymerkki Gasolina Records vastaa laulu- ja soitinyhtiö Maria Gasolinan julkaisutoiminnasta.

 

Linkit:

mariagasolina.net
youtube